کارتون نوستالژیک؛ تیتراژ لوک خوش شانس که هرگز ندیده اید

به گزارش وبلاگ زیبا، میان کارتون های غم انگیز بچه های فقیری که دنبال مادران و خانواده شان می گشتند یا درس و پندهای اخلاقی که قرار بود به وسیله انیمیشن ها به ما داده گردد، دیدن کارتون لوک خوش شانس در آن سال های دهه 70 موهبتی بود. مفرح و گرم مثل همان دشت های غرب وحشی که لوک خوش شانس با اسبش در آنها می تاخت و با حضور سگ احمق او و برادران جنایتکار دالتون شوخ طبعانه هم می شد.

کارتون نوستالژیک؛ تیتراژ لوک خوش شانس که هرگز ندیده اید
تاریخ ساخت خالقان کشور سازنده
1983-1984 میلادی موریس (خالق کاراکتر) فرانسه-آلمان-آمریکا

داستان کارتون در غرب وحشی می گذشت و درباره یک کابوی خوش شانس بود که اسب وفاداری به نام جالی داشت. از شانس بدش یک سگ خنگ هم در یکی از سفرها با او همراه می گردد. نکته مهم درباره لوک سرعت او در تیراندازی است و البته مثل لقبش خوش شانسی هم باعث می گردد که جلوی خیلی از خلافکارها را بگیرد. این که خیلی از این خلافکارها کمی بلاهت دارند هم البته موثر است. مهم ترین دشمنان لوک خوش شانس هم چهار برادر دالتون هستند.

چیزهایی که درباره کارتون لوک خوش شانس نمی دانید

  • کارتون لوک خوش شانس هم اقتباس از یک کمیک بوک است. کمیک بوکی که سال 1946 برای اولین بار در مجله اسپیرو منتشر شد. روزهای بعد از جنگ جهانی دوم بود و یاری آمریکایی ها به متفقین به پیروزی آنها در جنگ یاری زیادی نموده بود. درنتیجه پرداختن به قهرمانان آمریکایی امری طبیعی بود. موریس کاریکاتوریست بلژیکی آغاز به نقاشی و نوشتن داستان هایی درباره یک کابوی تنها به نام لوک کرد و تا سال 1955 هم چاپ کمیک بوک های لوک خوش شانس ادامه داشت.
  • از سال 1955 به بعد موریس از نویسندگان دیگری برای کمیک بوک هایش استفاده کرد. رنه گوسینی خالق آستریکس و همکار سامپه در سری کتاب های نیکولا کوچولو اولین نویسنده ای بود که به او پیوست.
  • لقب لوک خوش شانس این بود: مردی که سریع تر از سایه اش شلیک می نماید. لوک خوش شانس یک اسب باهوش و روشنفکر داشت. در حقیقت جالی تنها کاراکتر واقعا باهوش کارتون است.
  • بسیاری از دشمنان لوک خوش شانس از جمله دالتون ها از داستان های فولکلور یا تاریخ آمریکا اقتباس شده بودند. حتی دار و داسته جسی جیمز هم در این انیمیشن سر و کله شان پیدا می شد یا کاراکتر بیلی د کید که جزو چهره های مشهور غرب وحشی است.
  • عناصر زیادی در این کمیک بوک ها وجود داشت که ژانر وسترن را به سخره می گرفت و دست می انداخت.
  • لوک خوش شانس یکی از مشهورترین و پرفروش ترین سری های کمیک بوک در اروپا شد و به زبان های زیادی هم ترجمه اش کردند. کتاب های به 23 زبان تجربه شد که بیشتر آنها اروپایی و بعضی هم آفریقایی و آمریکایی بودند.
  • از کمیک بوک های لوک خوش شانس به شیوه های مختلفی استفاده شد که مهم ترین اش همان انیمیشنی است که ما می دیدیم. به جز آن فیلم داستانی و سریال و حتی اسباب بازی هم از روی کاراکترهایش ساختند.
  • موریس تا زمان مرگش یعنی سال 2001 به کشیدن کمیک های لوک خوش شانس ادامه داد.
  • سریال کارتونی لوک خوش شانس محصول مشترک فرانسه، آلمان و آمریکا بود. این سریال در 26 اپیزود تهیه شد. مدت هر اپیزود 22 دقیقه بود.
  • اسم فرانسوی انیمیشن لوک زیر آسمان غرب بود.
  • کمپانی های فراوریکننده کارتون لوک خوش شانس هانا باربرا، گومون و FR3 بودند. از میان آنها کانال 3 فرانسه که مشهور بود و کمپانی آمریکایی انیمیشن هانا باربرا هم که به خاطر نام تام و جری شناخته شده بود.
  • انیمیشن به دو زبان فرانسه و انگلیسی عرضه شد.
  • موقعی که قرار بود این کارتون در آمریکا به نمایش دربیاید باید در بعضی موارد اصلاح می شد وگرنه طبق قانون سانسور آن موقع آمریکا نمی توانست جزو برنامه های کودک قرار بگیرد. اولین تغییر در کارتون این بود: لوک خوش شانس دیگر نمی بایست سیگار می کشید. تغییرات جزیی دیگری هم در کار بود. نباید هیچ پیشخدمت سیاهپوستی در انیمیشن به تصویر کشیده می شد. آمریکایی های کارتون نباید به زبان سرخپوست ها حرف می زدند. در صورتی که خط داستانی لطمه نمی خورد مکزیکی ها باید از آن حذف می شدند. و صندلی حیوانات یعنی اسب و سگ به نسبت کتاب ها اهمیت بیشتری پیدا کرد و در پیشبرد داستان موثرتر بودند. با توجه به این همه ممیزی که قبل تر در انیمیشن اجرا شده بود عجیب نیست که صدا و سیما توانست برای ما کارتون لوک خوش شانس را پخش کند.
  • نکته جالب این که از آنجایی که استودیوهای زیادی درگیر ساخت این انیمیشن بودند طراحی بعضی اپیزودهای آن با یکدیگر فرق داشت.
  • تیتراژ ابتدایی کارتون (که البته ما در نسخه صدا و سیما ندیدیم) توسط فیلیپ لاندرو کارگردانی شده بود.
  • سه تا از اپیزودهای مربوط به دالتون ها بعدتر با هم ترکیب و یک فیلم انیمیشن از روی آن ساخته شد.
  • حالا می رسیم به نکته های مربوط به کارتونی که برای ما پخش شد. شاید باورتان نگردد اما سگی که یک عمر است به اسم بوشوگ می شناسیم اسم اصلی اش رانتانپلان است که احتمالا به دلیل تلفظ دشوارش اسمش را عوض کردند. در برابر مترجم و مدیر دوبلاژ اثر باید سر تعظیم فرود آورد که اسم جذابی مثل بوشوگ را برای سگ انتخاب کردند که کاملا هم برازنده اش بود.
  • لوک خوش شانس چند بار در ایران دوبله شد. مدیر دوبلاژ نسخه قدیمی تر خسرو خسروشاهی بود (دوبلور صدای آلن دلون) اما بیشتر علاقمندان این انیمیشن لوک خوش شانس را با صدای منوچهر والی زاده می شناسند. مرحوم حسین عرفانی به جای جالی، اسب متفکر لوک صحبت می کرد و محمد عبادی هم دوبلور نقش بوشوگ بود.
  • سال 1991 یک کمدی وسترن با بازی ترنس هیل و به کارگردانی او از روی کمیک بوک لوک خوش شانس اقتباس شد. این کمدی-وسترن به زبان انگلیسی بود ولی کشور ایتالیا آن را فراوری کرد.
  • یک سال بعد از فیلم سینمایی لوک خوش شانس، یک سریال تلویزیونی ایتالیایی هم دوباره با بازی ترنس هیل ساخته شد. نه فیلم و نه سریال به موفقیت کارتون نرسیدند.
منبع: دیجیکالا مگ

به "کارتون نوستالژیک؛ تیتراژ لوک خوش شانس که هرگز ندیده اید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "کارتون نوستالژیک؛ تیتراژ لوک خوش شانس که هرگز ندیده اید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید