جنجال واردات گوشی های بالای 600 دلار

به گزارش وبلاگ زیبا، رد و بدل شدن خبر مربوط به ممنوعیت واردات گوشی های بالای 600 دلار بار دیگر حواشی ممنوعیت ورود گوشی های لوکس را مطرح نموده است، اگرچه این انواع گوشی از نظر تامین احتیاج بازار سهم قابل توجهی ندارند، ولی ارزبری آن ها هم کم نیست.

جنجال واردات گوشی های بالای 600 دلار

به گزارش ایسنا، روز گذشته (سه شنبه) مقدسی- رئیس کل گمرک ایران- و عسگری - سرپرست معاون فنی گمرک- در جمع نمایندگان بخش خصوصی در اتاق بازرگانی حاضر شدند.

از این جلسه خبری به نقل از رئیس کل گمرک ایران منتشر شد مبنی بر اینکه در سال آینده واردات گوشی های بالای 600 دلار ممنوع خواهد بود.

انتشار و چرخش این خبر آن هم زمانی که هنوز در بودجه سال آینده چنین مصوبه ای وجود نداشته، در حالی می توانست بازار موبایل را تحت تاثیر قرار دهد که چند ساعت بعد گمرک ایران این خبر را تکذیب کرد.

گمرک: ما نگفتیم واردات گوشی 600 دلار به بالا ممنوع می گردد

در همین رابطه گفت وگویی که با رئیس کل گمرک و معاون فنی وی انجام شد تا مبنای چنین اظهار نظری تعیین گردد، با این شرح همراه شد که آن ها در جلسه اتاق بازرگانی در رابطه با شرایط عایدیی دولت صحبت می نموده اند.

و طی آن به این که در سال آینده نحوه عایدی دولت از محل واردات گوشی و یا خودرو چگونه است، اشاره نموده و گفته اند که واردات خودرو و موبایل های با ارزش بیش از 600 دلار به سیاست های تجاری و بازرگانی دولت و بعلاوه مصوبات مجلس بستگی دارد، اما برداشت درستی از این اظهارات نشده است.

حواشی 600 دلار و 300 یورویی که لغو شد

در هر صورت این که در این جلسه چه موضوعی مطرح شده بود و چه انعکاسی داشت و آیا مسائل مطرح شده به طور غیرمستقیم بیانگر ممنوعیت واردات گوشی های بالای 600 دلار بوده یا خیر و برداشت ها چگونه بوده است.

چندان مورد بحث نیست، اما همین حواشی می تواند بار دیگر جریان ممنوعیت و یا محدودیت واردات انواعی از گوشی های لوکس را به میان آورد.

تیرماه سال گذشته بود که وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) در خصوص موضوع ممنوعیت واردات گوشی های بالای 300 دلار تصمیم گیری کرد که بلافاصله بعد از انتشار این خبر، بازار واکنش منفی نشان داد؛ به طوری که ارقام 50 تا 60 میلیون تومانی هم برای بعضی انواع گوشی های آیفون ثبت و در پی آن این مصوبه لغو و اجرایی نشد.

این انتها کار نبود و دولت در بودجه سال 1400 مصوبه ای گرفت که براساس آن برای واردات گوشی های بالای 600 دلار افزایش عوارض اعمال شد، براساس تبصره 8 قانون بودجه، حقوق ورودی واردات گوشی های موبایل خارجی بالای 600 دلار با افزایش حدود دو برابری به 12 درصد رسید که به هر ترتیب از این محل افزایش عایدی دولت رقم می خورد.

اما به این بهانه، آنالیز شرایط واردات گوشی و ارز برای آن و البته سهم گوشی های بالای 300 یورو قابل توجه است.

صدرنشینی گوشی در واردات، حتی بالاتر از کالای اساسی

گزارش های گمرک نشان می دهد که همیشه گوشی موبایل در صدر واردات قرار داشته و حتی مقدار آن بیش از حجم واردات تک تک کالای اساسی است.

در هشت ماهه امسال هشت درصد از کل واردات به گوشی موبایل اختصاص داشته است، این در حالی است که 2.5 میلیارد دلار به وزن 4000 تن واردات گوشی صورت گرفته که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از لحاظ وزنی 47 درصد و ارزش 111 درصد افزایش دارد.

اگرچه گزارش به روز شده ای در خصوص جزئیات واردات گوشی براساس برند های آن از سوی گمرک منتشر نشده، ولی مروری بر گزارشی که از سوی ارونقی-معاون سابق فنی گمرک ایران- در خصوص جزئیات واردات گوشی از دو سال گذشته تا پنج ماهه اول امسال منتشر شد.

نشان داد که سهم گوشی های بالای 300 یورو از نظر تعداد و تامین احتیاج بازار در مقایسه با سایر گوشی ها چندان بالا نیست، ولی مقدار ارز نسبت به حجم قابل توجه است.

300 یور به بالا هفت درصد بازار را تامین می نماید

طبق این گزارش، در پنج ماهه ابتدایی امسال 7.1 میلیون دستگاه گوشی موبایل به ارزش 1.19 میلیارد یورو وارد ایران شده که از این مقدار 6.6 میلیون دستگاه کمتر از 300 یورو ارزش داشته است.

در این بین سهم گوشی های کمتر از 150 یورو، 4.4 میلیون دستگاه بوده که 62 درصد در تامین احتیاج بازار سهم داشته است، ارزش این گوشی ها 380 میلیون یورو و مصرف ارزی آن 32 درصد از کل ارز برای واردات گوشی در این دوره است.

در خصوص گوشی های 300 یورو به بالا نیز حدود 500 هزار دستگاه در پنج ماه اول امسال وارد شده که فقط هفت درصد احتیاج بازار را تامین می نماید و ارزش مجموع آن 360 میلیون یورو بوده است.

به عبارتی گوشی های بالای 300 یورو حدود 30 درصد منابع ارزی خرج شده برای گوشی را به خود اختصاص داده است.

96 درصد بازار دست زیر 300 یورو

اما در سال 1399 مجموع واردات گوشی 15.6 میلیون دستگاه به ارزش 2.47 میلیارد دلار بوده است. از گوشی های وارداتی پارسال، بیش از 14.6 میلیون دستگاه زیر 300 یورو ارزش داشته و سهم تامین بازار آن ها حدود 96 درصد است.

از این تعداد 9.8 میلیون دستگاه مربوط به گوشی های با ارزش کمتر از 150 یورو است که سهم آن ها از تامین بازار 63 درصد و ارزش واردات این قبیل گوشی ها حدود 820 میلیون یورو بوده که در مجموع 33 درصد ارزش واردات گوشی در سال گذشته را در برمی گیرد.

سهم گوشی های بالای 300 یورو در سال گذشته نیز حدود 900 هزار دستگاه بوده که فقط شش درصد احتیاج بازار را تامین نموده است که ارزش مجموع آن به حدود 700 میلیون یورو می رسد، مجموع ارز مصرفی این گوشی ها حدود 29درصد بوده است.

36 درصد ارزش واردات گوشی برای 300 یورو به بالا

بر اساس این گزارش، در سال 1398 نیز مجموع واردات گوشی 15 میلیون دستگاه به ارزش 2.43 میلیون یورو گزارش شده بود که بیش از 14 میلیون دستگاه کمتر از 300 یورو بوده است.

سهم گوشی های بالای 300 یورو به یک میلیون و 300 هزار دستگاه می رسد که 9 درصد سهم بازار را در اختیار داشته است، در سال مورد آنالیز، ارزش گوشی های بالای 300 یورو حدود 840 میلیون یورو از مجموع واردات بوده که 36 درصد مصرف ارزی را به خود اختصاص داده است.

ممنوعیت بعید هم نیست

اگرچه در حال حاضر در لایحه بودجه 1401 بحثی در خصوص افزایش منابع ناشی از واردات گوشی های بالای 600 دلار و یا ممنوعیت آن ها مطرح نیست.

اما هیچ بعید نیست که در جریان آنالیز لایحه بودجه این موضوع مصوب شده و در دستور کار قرار بگیرد چراکه اگر حساب ویژه ای روی عوارض واردات و گمرکی باز شده باشد، گوشی می تواند یکی از اهداف آن باشد.

منبع: فرارو

به "جنجال واردات گوشی های بالای 600 دلار" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "جنجال واردات گوشی های بالای 600 دلار"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید